Bahasa Melayu BM | English EN

Public Gold Price (24 Hours Live)

(Last updated 19-Aug-2022)

AKAUN EMAS GAP 24K

RM272 / gram

  • Beli/Jual via sistem
  • Harga dikemaskini setiap hari pada jam 12+am

AKAUN SILVER SAP 999

RM342 / 100 gram

  • Beli/Jual via sistem
  • Harga dikemaskini setiap hari pada jam 12+am

GOLD BAR/DINAR 24K

  • 10 Gram RM2,714
    20 Gram RM5,415
    50 Gram RM13,474
    100 Gram RM26,823
    250 Gram RM66,839
    1000 Gram RM267,356
    1 Dinar RM1,153
    5 Dinar RM5,766
    10 Dinar RM11,533

SILVER BAR/DIRHAM 999

  • 100 Gram RM343
    250 Gram RM853
    500 Gram RM1,699
    1 kilogram RM3,384
    5 kilogram RM16,922
    10 Dirham RM195
Harga tidak termasuk caj GP
Dikemaskini setiap 20 minit

Hi, Saya Hajar

Saya merupakan dealer Public Gold. Saya akan membantu anda mula menyimpan emas. Hubungi saya untuk bimbingan.

Bantu Saya Simpan Emas

Sijil Kepatuhan Syariah Public Gold

Public Gold merupakan syarikat jual beli emas pertama di dunia yang mempunyai sijil kepatuhan syariah

  • Dipantau oleh panel syariah Amanie Advisors Sdn Bhd
  • Kepatuhan syariah bagi belian dan jualan emas fizikal dengan bayaran penuh (Outright Purchase), bayaran berperingkat (Easy Payment Purchase EPP), jualan balik (Buy Back)
  • Kepatuhan syariah bagi belian akaun emas GAP

Caj Gold Premium (GP) Public Gold

Gold Premium (GP) = Caj yang dikenakan apabila hendak membeli atau menebus emas fizikal daripada akaun GAP

  • WM - West Malaysia (Semenanjung Malaysia)
  • EM - East Malaysia (Sabah/Sarawak)
  • Caj dikenakan mengikut item

Kemudahan Pembelian Via FPX

Payment method FPX memudahkan pengguna membuat pembelian secara online menerusi hampir semua bank di Malaysia

  • Pembayaran FPX sync ke sistem Public Gold secara automatik
  • Tiada caj servis dikenakan kepada pengguna
  • Pengguna menerima bukti pembayaran sebagai rekod dan rujukan

Servis Pos Ke Rumah Gold In Transit (GIT)

Servis penghantaran emas secara pos ke rumah yang pertama di Malaysia.

  • Semua item bersaiz 5 dinar (21.25 gram) dan ke bawah akan dipos ke rumah
  • Courier dipercayai dan berinsuran
  • Caj RM10/parcel ke Semenanjung dan RM20/parcel ke Sabah/Sarawak

6 Kelebihan Menyimpan Emas

Emas sesuai dijadikan simpanan jangka panjang, sekurang-kurangnya 3 tahun dan ke atas. Selain nilainya terjamin, ini antara kelebihan menyimpan emas:

Tidak Terkesan Dengan Inflasi, Ketidakstabilan Ekonomi / Politik

Duit Simpanan Tak Bocor (Kalis Boros)

Jumlah Simpanan Berganda Dengan Cepat (Magnet Kekayaan)

Diterima Seluruh Dunia dan Mudah Dibawa

Mudah Diwariskan Jika Berlaku Kematian

Mudah Ditukar Kepada Tunai Bila Terdesak (Pajak / Jual)

Harga Emas Live

Live gold price Kitco.com

Preview Produk Public Gold

Lebih Ahli Berdaftar

Tahun Beroperasi

Kenapa Public Gold?

Menara Public Gold

Public Gold ditubuhkan pada tahun 2008 oleh Dato' Wira Louis Ng, mempunyai 18 cawangan seluruh Malaysia dan 3 cawangan (akan datang 7 cawangan baru) di Indonesia. Public gold menyediakan dan menguruskan aktiviti perdagangan emas yang merangkumi perlombongan dan penapisan emas. Public Gold terus melakar sejarah dengan mercu tanda baharu, Menara Public Gold pada tahun 2022.

Disahkan Patuh Syariah

Syarikat emas pertama di dunia yang patuh syariah, dipantau oleh panel syariah Amanie Advisors Sdn Bhd

Simpan Emas Percuma

Public Gold menyediakan fasiliti simpanan emas percuma melalui Akaun Emas GAP. Anda boleh beli emas 100% secara online, 24 jam sehari, di mana sahaja

Penghantaran Emas Berinsuran

Tak perlu keluar rumah. Public Gold menyediakan servis pos emas berinsuran terus kepada anda melalui servis GIT (Gold-in-Transit)

Keselamatan No 1

Satu-satunya syarikat emas terbesar di Malaysia yang mana semua cawangan dijaga oleh Polis Bantuan yang dilantik khas oleh PDRM

Foto Emas Public Gold

Pelbagai rekabentuk dan saiz emas Public Gold terdiri daripada small bars, set dinar dan gold bars

Small Bars

1 gram, 1/2 dinar & 5 gram

Set Dinar

1 dinar, 5 dinar & 10 dinar

Gold Bars

10 gram, 20 gram, 50 gram & 100 gram

Gold Bars

250 gram & 1000 gram

Testimonial

Lihat apa kata penyimpan emas dan kenapa mereka memilih untuk mempelbagaikan simpanan dengan menyimpan emas?

Norul Husna

Sungai Petani

Emas sangat berguna saat kecemasan, di saat tiada siapa yang ingin membantu, emas menjadi penyelamat dalam senyap

Usmi Yana

Sandakan

Menyimpan emas telah membuang sifat boros saya dan saya lebih berminat untuk menyimpan emas

Andrei Tan

Kajang

Baik menyimpan emas dari sekarang, masih belum terlewat untuk mula menyimpan

Fatimah Aliah

Muar

Saya baru mula menyimpan emas kerana sedar akan kepentingannya buat legasi saya.

Hidyanti

Johor Bahru

Duit saya selalu cair macam air. Dapat kawan pula tu asik ajak pergi kedai emas. Tapi sekarang saya tahu tak perlu pon pergi kedai emas nak beli emas. Simpan je dalam akaun emas.

Amir Firdaus

Kemaman

Saya menyimpan emas untuk masa hadapan saya kerana implikasi emas tidak berubah dari zaman dulu lagi.

Puteri Natrah Novshakila

Port Dickson

Saya lebih berdisiplin mengurus kewangan saya apabila memilih emas sebagai pelaburan di masa hadapan saya.

Rynnb

Pulau Pinang

Saya memilih untuk menyimpan emas kerana ternyata emas adalah mata wang antarabangsa. Nilainya semakin meningkat berbanding dengan wang dalam jangka masa panjang.

Ismail

Dengkil

Emas adalah matawang yg kalis inflasi dan berdaya tahan sepanjang zaman.

Perla

Lahad Datu

Saya suka menabung duit. Bila dapat tahu boleh 'menabung' emas, saya tak teragak-agak untuk buka akaun GAP.

Soalan Kerap Ditanya

  • Harga GAP berubah setiap hari pada jam sekitar 12 malam sementara harga fizikal berubah setiap 20 minit, oleh itu dalam satu-satu masa, harga GAP lebih rendah atau tinggi dari harga fizikal

    Selain itu, harga GAP sama bagi setiap gram, tetapi harga fizikal tidak sama. Lebih besar gram emas fizikal, lebih rendah harga per gram

  • Beza paling ketara ialah kualiti emas tersebut. Emas simpanan biasanya berkualiti emas 24k atau emas 999, tetapi emas perhiasan biasanya berkualiti emas 22k atau emas 916. Emas perhiasan mempunyai caj upah yang lebih tinggi, kurang sesuai untuk dijadikan simpanan dengan harapan pulangan tinggi

  • Sebenarnya waktu paling sesuai beli emas ialah bila kita ada duit saving yang takkan digunakan dalam masa terdekat. Kalau nak tunggu harga rendah, tak siapa tahu esok harga akan rendah atau tinggi.

  • Beza paling ketara ialah ukuran dan design. 1 dinar = 4.25 gram. Dari segi design, set dinar bentuk bulat sementara gold bar Bungamas atau Tai Fook bentuk petak.

  • Emas dalam bentuk akaun GAP mahupun fizikal, gold bar atau dinar, jika jumlah emas simpanan cecah 85 gram atau lebih, dan cukup setahun, wajib bayar zakat pada kadar 2.5% daripada harga semasa. Maklumat lanjut di Zakat.com.my.

  • Boleh daftar Public Gold junior account di sini.

  • Akaun GAP biasa adalah untuk penyimpan 18 tahun dan ke atas sementara akaun GAP Junior untuk penyimpan bawah 18 tahun. Maklumat ibu/bapa/penjaga perlu ditambah dalam pendaftaran akaun GAP Junior

  • TUNTUTAN EMAS DI PUBLIC GOLD [ JIKA BERLAKU KEMATIAN ] Jika ada berlaku kematian pada penyimpan emas GAP, dokumen yang diperlukan oleh waris untuk menuntut emas di branch Public Gold adalah:

    • Sijil Kematian
    • Sijil Perkahwinan [ Suami/Isteri ], [ jika anak adalah pewaris maka kemukakan surat beranak ]
    • Salinan IC pewaris
    • Surat mahkamah – pindah milik / tadbir harta simati kepada pewaris [ isteri/anak-anak ]

    Setelah semua dokumen ada, serahkan semua dokumen lengkap kepada Public Gold di branch yang berdekatan untuk proses pindah milik.

    Jika Ada Buat Easy Payment Purchased [ EPP ], waris boleh juga buat tuntutan. Ada 2 kemungkinan ;
    [a] Jual kembali kepada Public Gold pada harga semasa tolak 10% penalti atau
    [b] Waris boleh buat pembayaran baki nilai emas dan menuntut emas tersebut.

    *Tertakluk kepada perubahan terma & syarat dari Public Gold International Berhad.

  • Spread emas ialah beza antara harga beli dan harga jual emas pada waktu yang sama.

  • Akaun Gold Accumulation Program (GAP) merupakan kaedah simpan emas paling mudah dan paling murah di Malaysia. Ia disahkan patuh syariah.

    Kelebihan Akaun Emas GAP:

    1. Boleh mula beli & simpan emas fizikal secara online dengan bajet minimum RM100
    2. Tak ada syarat wajib beli setiap bulan. Boleh beli & jual bila-bila masa secara online.
    3. Emas tu boleh simpan dengan PG secara percuma. Tak ada had belian & tak ada had tempoh masa untuk simpan.
    4. Kalau beli 1 gram, emas tu kekal 1 gram dalam akaun walaupun harganya dah berubah.
    5. Kalau nak keluarkan emas tu & simpan sendiri pun boleh. Boleh keluarkan bila-bila masa.
    6. Boleh keluarkan emas fizikal paling kecil gold bar 1 gram, paling besar emas 1 kilo. Item dinar pun boleh. Asalkan cukup baki dalam akaun.
    7. Boleh minta PG poskan emas terus ke rumah melalui servis dinamakan GIT (Gold In Transit).

3 Cara Pembelian Emas Public Gold

Bayaran Penuh

OUTRIGHT NORMAL PURCHASE

  • Sesuai modal besar lebih RM1000
  • Buat bayaran penuh
  • Emas simpan sendiri

Bayaran Bulanan

SYARIAH EASY PAYMENT PURCHASE

  • Sesuai modal besar
  • Buat bayaran sebanyak 6 kali selama 6 bulan (EPP6)
  • Dapat emas selepas selesai bayaran

Hubungi Saya

Siti Hajar binti Mohamed

Dealer Public Gold (PG00190045)

Call / Whatsapp

601115159233

Follow & Like